All Season – of winterbanden

Klik hier voor de Europese wetgeving winterbanden per land!

Winterbanden, zomerbanden of All Seasonbanden (4-seizoenen)?
Omdat een All Season band ten alle tijde een compromis blijft tussen een winter- en zomerband is hij niet écht geschikt om een diep besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel heel handig, op bijvoorbeeld auto’s die Nederland niet verlaten om naar de wintersportgebieden af te reizen, maar die wel meer grip moeten hebben bij koude, natte weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan lesauto’s, taxi’s en het ‘boodschappenautootje’. Met All Seasonbanden bespaar je de tweejaarlijkse wisselkosten, en heb je toch meer grip!

M+S symbool en het sneeuwvloksymbool (Het 3PMSF-symbool = Three Peak Mountain Snow Flake symbool)
Op sommige banden staat het niet beschermde symbool M+S (modder en sneeuw).
Let op: alléén het M+S symbool op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden! Omdat het een niet beschermd symbool betreft kun je het symbool ook zomaar op een zomerband aantreffen!
In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot M+S banden aangescherpt. Oudere winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en alleen nog de aanduiding M+S hebben, worden nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden. Tot 1 januari 2018 was een All Seasonband of winterband voorzien van een M+S logo voldoende om te voldoen aan de wettelijke verplichting winterbanden te monteren in Duitsland. Dat is nu niet meer. Sinds 1 januari 2018 geldt: Winterbanden en all-seasonbanden moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool!
En wanneer moet je op winterbanden rijden in Duitsland? De wetgeving zegt dat je winterbanden onder je auto moet hebben tijdens winterse omstandigheden. Wat zijn winterse omstandigheden? De Duitse wetgeving meldt dat ijzel,

Winterbanden
Echte winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, en meer lamelletjes in het profiel, voor extra grip.  De rubbersamenstelling blijft zachter bij lage temperaturen. Gebruikelijk is om winterbanden te wisselen in oktober, om ze er weer af te halen in april. Zo maken jouw zomerset en winterset evenveel kilometers en blijven de winterbanden niet ongebruikt op de plank liggen!

Maak tijdig een afspraak en wacht niet tot de eerste sneeuwvlok zich aandient! Het is dan altijd erg druk bij ons, dus wees dat voor! Uw winterbanden kunnen temperaturen boven de 7 graden makkelijk aan. We horen vaak van klanten dat ze echt pas willen wisselen als het heel koud is, omdat ze bang zijn dat de winterbanden snel slijten, maar hier hoeft u echt niet bang voor te zijn!