All Season – of winterbanden

Klik hier voor de Europese wetgeving winterbanden per land!

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all-seasonbanden (4-seizoenen). Dit type band is een mooie compromis tussen een zomer- en een winterband.
In een aantal landen is het gebruik van winterbanden of banden met winterse eigenschappen (bijvoorbeeld all-seasonbanden) verplicht. Als de all-seasonbanden voorzien zijn van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool) is dat een indicatie voor winterse eigenschappen van de band. Om het symbool te mogen gebruiken moet er een remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer.
Ten opzichte van winterbanden vertonen all-season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all-season banden.
Op besneeuwde hellende wegen zal de grip al gauw tekort schieten. Wegrijden vanuit stilstand op een besneeuwde helling wordt dan heel lastig. All-seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport, maar die wel meer grip moet hebben bij koude, natte weersomstandigheden.

M+S symbool
Sommige banden zijn voorzien van het niet beschermde symbool M+S (modder en sneeuw). Maar alléén het M+S symbool op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. M+S kan dus ook op zomerbanden staan. Let daar goed op bij het kopen van een allseasonband.
In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot M+S banden aangescherpt. Tot 31 september 2024 worden banden met alleen M+S nog geaccepteerd als band geschikt voor winterse weersomstandigheden, mits de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Is de band later geproduceerd dan worden alleen banden geschikt geacht voor winterse omstandigheden die zijn voorzien van een Alpine-symbool.

Winterbanden
Echte winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, en meer lamelletjes in het profiel, voor extra grip.  De rubbersamenstelling blijft zacht bij lage temperaturen. Gebruikelijk is om winterbanden te wisselen in oktober, om ze er weer af te halen in april. Maak tijdig een afspraak en wacht niet tot de eerste sneeuwvlok zich aandient. Het is dan altijd erg druk bij ons, dus wees dat voor! Uw winterbanden kunnen temperaturen boven de 7 graden makkelijk aan. We horen vaak van klanten dat ze echt pas willen wisselen als het heel koud is, omdat ze bang zijn dat ze weinig grip hebben met hogere temperaturen, maar hier hoeft u echt niet bang voor te zijn. We hebben zelfs klanten die het hele jaar door bewust op winterbanden doorrijden, zo blij zijn ze met de grip.