All Season – of winterbanden

Klik hier voor de Europese wetgeving winterbanden per land!

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all-seasonbanden (4-seizoenen). Dit type band is een mooi compromis tussen een zomer- en een winterband.
In een aantal landen is het gebruik van winterbanden inmiddels verplicht.

Zo moeten in Duitsland sinds 1 januari 2018 winter- en  all-seasonbanden voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool (Voluit heet dit het 3PMSF-symbool = Three Peak Mountain Snow Flake symbool).

Omdat een All Season band een compromis is tussen een winter- en zomerband is hij niet geschikt om een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport, maar die wel meer grip moet hebben bij koude, natte weersomstandigheden. Of denk aan lesauto’s, taxi’s.

M+S symbool en het sneeuwvloksymbool in Duitsland
Sommige banden zijn voorzien van het niet beschermde symbool M+S (modder en sneeuw). Maar alléén het M+S symbool op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. M+S kan dus ook op zomerbanden staan.
In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot M+S banden aangescherpt. Oudere winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en alleen de aanduiding M+S hebben, worden nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden. Tot 1 januari 2018 was een all-seasonband of winterband voorzien van een M+S logo voldoende om te voldoen aan de verplichte winterbanden in Duitsland. Sinds 1 januari 2018 geldt: Winterbanden en all-seasonbanden moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool.

Winterbanden
Echte winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, en meer lamelletjes in het profiel, voor extra grip.  De rubbersamenstelling blijft zachter bij lage temperaturen. Gebruikelijk is om winterbanden te wisselen in oktober, om ze er weer af te halen in april. Zo maken jouw zomerset en winterset evenveel kilometers en blijven de winterbanden niet ongebruikt op de plank liggen!

Maak tijdig een afspraak en wacht niet tot de eerste sneeuwvlok zich aandient! Het is dan altijd erg druk bij ons, dus wees dat voor! Uw winterbanden kunnen temperaturen boven de 7 graden makkelijk aan. We horen vaak van klanten dat ze echt pas willen wisselen als het heel koud is, omdat ze bang zijn dat ze weinig grip hebben met hogere temperaturen, maar hier hoeft u echt niet bang voor te zijn!